Sporo osób, szczególnie tych odchudzających się, unika olejów, myśląc, że to one są główną przyczyną przybierania na wadze. Nie ulega jednak wątpliwości, że tłuszcze potrzebne są w każdej zdrowej i pełnowartościowej diecie.
Szczególnie wartościowe są oleje tłoczone na zimno. Warto tutaj wymienić olej lniany oraz olej z ostropestu. Olej lniany jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, zawiera dużo witaminy E, pozytywnie wpływa na trawienie oraz likwiduje wolne rodniki. Olej z ostropestu z kolei ma bardzo korzystny wpływ na wątrobę, jej ochronę i regenerację. To wszystko dzięki substancji zwanej sylimaryną, należącą do grupy flawonolignanów. Co istotne, olej działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Należy pamiętać, aby oleje te przechowywać w lodówce oraz nie podgrzewać ich. Używajmy ich do sałatek lub polewania gotowych dań. Do smażenia najlepszym wyborem będzie olej rzezpakowy. Zawiera on duże ilości witaminy E i K oraz posiada bardzo dobry stosunek kwasów omega-3 do omega-6, który wynosi 1:2. Olej ten przyczynia się do obniżania w organizmie poziomu tzw. „złego” cholesterolu LDL.
Tak popularny i wychwalany olej kokosowy nie jest najlepszym wyborem. Składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które działają niekorzystnie na zdrowie – podnoszą cholesterol LDL. Zaletą jego jest wysoka temperatura dymienia, z tego względu nadaje się do smażenia. Jeżeli już, to używajmy go umiarkowanie i kupujmy wersję nierafinowaną zamiast rafinowanej. Unikajmy również oleju palmowego, słonecznikowego i sojowego. Nie wnoszą one wiele do naszej diety, a mogą wręcz wpływać na nią źle. Zastępujmy te oleje innymi.
Wiele zdrowych olejów można na nabyć na https://olejarnia-gaja.pl/.