Dziki bez to roślina, która wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości, dlatego też w okresie jesienno-zimowym warto zabrać się za przygotowanie przetworów z czarnego bzu. Jeśli chodzi o właściwości lecznicze dzikiego bzu, to warto wiedzieć o tym, iż pomaga on wyregulować trawienie i pracę nerek, zwalcza objawy przeziębienia oraz gorączkę, pomaga oczyścić organizm z toksyn, a także pomaga wygładzić cellulit.
Najpopularniejszym przetworem z dzikiego bzu jest leczniczy syrop, który stanowi bogactwo witaminy A oraz witaminy C. Dzięki tym dwóm witaminom można utrzymać swój układ immunologiczny w dobrej kondycji. Owoce dzikiego bzu zawierają ponadto bardzo duże ilości minerałów oraz antyoksydantów, dlatego też po syrop z tej rośliny warto sięgać w sezonie jesienno-zimowym, aby ustrzec się infekcji. Syropem z czarnego bzu w naturalny sposób pokonamy gorączkę, rozgrzejemy się i ułatwi on nam odksztuszanie.
300 g obranych i umytych owoców dzikiego bzu należy wsypać do garnka z grubym dnem, zasypując je następnie 200 g obranych i pokrojonych na kawałki jabłek oraz 200 g cukru. Całość należy podgrzać i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, czyli do momentu aż całość będzie bulgotać. W tym momencie ogień należy zmniejszyć, dodając do owoców sok wyciśnięty z jednej cytryny. Gdy marmolada zmniejszy swoją objętość o 1/3 należy zdjąć garnek z ognia, przelewając powstałą konfiturę do słoików.
Kilogram umytych owoców dzikiego bzu należy zalać 1/2 litra wody, gotując je do momentu, aż zaczną pękać. Po ostygnięciu płynu należy je odsączyć, dodając następnie kilogram cukru oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystkie składniki należy podgrzać, przelewając następnie do butelek. Sok z dzikiego bzu z uwagi na właściwości odtruwające polecany jest do spożycia w celu oczyszczenia organizmu z toksyn oraz niebezpiecznych produktów przemiany materii. Taki sok może być również stosowany przy problemach z nerkami, a także w stanach zapalnych żołądka.
Kilogram owoców należy zalać litrem spirytusu, odstawiając następnie słoik w ciepłe miejsce. Przed dwa tygodnie należy każdego dnia potrząsać słoikiem, aby spirytus dostał się w każde zagłębienie. Do garnka należy wsypać 1/2 kg cukru, cynamon, kilka goździków, skórkę z cytryny oraz 1 litr wody. Całość należy gotować przez 10 minut, po czym konieczne jest wystudzenie mieszanki. Tak przygotowany wywar należy następnie wymieszać z zalanymi spirytusem owocami, odstawiając mieszankę na 3 dni. Po tym czasie całość należy przecedzić, przelewając nalewkę do butelki.
Taka nalewka wykazuje właściwości wykrztuśne, napotne i przeciwgorączkowe, dlatego też warto zażywać ją w trakcie przeziębienia. Oprócz tego nalewka z dzikiego bzu pomaga załagodzić ból, a także wykazuje działanie przeczyszczające.