Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak urządzić mieszkanie w stylu retro?
Jak urządzić mieszkanie w stylu retro?
Moda z przestrzeni lat lubi powracać. Nie inaczej dzieje się w przypadku aranżacji wnętrz. Drobne akcenty lub nawet całe wnętrza […]
Czekoladowe narzędzia – niebanalny prezent dla fana majsterkowania
Czekoladowe narzędzia – niebanalny prezent dla fana majsterkowania
Choć panowie z reguły nie przepadają za upominkami w formie koszy prezentowych oraz słodyczy, to istnieje niebanalny wyjątek od tej […]
Na jakie czynniki powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze biura rachunkowego?
Na jakie czynniki powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze biura rachunkowego?
Wybór biura rachunkowego może być trudnym zadaniem. Jest tak wiele opcji, a jakość każdej z nich jest bardzo różna. Jak […]
Ostatnie wpisy