Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Pies w domu – jak radzić sobie z sierścią?
Pies w domu – jak radzić sobie z sierścią?
Posiadanie psa bardzo często wiąże się z problemem w postaci sporej ilości sierści, która znajduje się w każdym zakątku domu. […]
Dewocjonalia, którymi warto ozdobić wnętrze swojego domu
Dewocjonalia, którymi warto ozdobić wnętrze swojego domu
Wśród ozdób jakimi wykańczamy nasze domy można wymienić przede wszystkim różnego rodzaju detale ścienne, czy też elementy związane z oświetleniem. […]
Ewidencja czasu pracy – poradnik przedsiębiorcy
Ewidencja czasu pracy – poradnik przedsiębiorcy
Przepisy prawa nakładają na przedsiębiorców liczne zobowiązania. Prowadzenie ksiąg rachunkowych czy rejestracja i ewidencja czasu pracy mogą być kłopotliwe, szczególnie […]
Ostatnie wpisy