Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak dopasować obcas do wzrostu?
Jak dopasować obcas do wzrostu?
Wybór odpowiednich butów wcale nie jest tak oczywisty i prosty, jak mogłoby się wydawać. Oprócz właściwego fasonu czy też koloru […]
Nowoczesne wyposażenie do salonu
Nowoczesne wyposażenie do salonu
Styl nowoczesny ma licznych zwolenników z uwagi na swoje atrakcyjne cechy. Odpowiednio je utylizując, możliwe jest stworzenie przepięknego wystroju wnętrza. […]
Czym jest event marketing?
Czym jest event marketing?
Choć na zachodzie pojęcie event marketing pomyślnie funkcjonuje już od kilkudziesięciu lat, to w Polsce jest stosunkowo nowe, a wiele […]
Ostatnie wpisy