Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Gruzja – czy to kraj na udany urlop?
Gruzja – czy to kraj na udany urlop?
Ciepłe morze, wspaniałe miejscowości pełne nietypowego uroku, cudowne jedzenie, majestatyczne góry oraz niesamowita, bardzo bogata kulturowo społeczność – tak w […]
Dla kogo wskazana jest grota solna?
Dla kogo wskazana jest grota solna?
Kto chociaż raz spędził wakacje nad Bałtykiem, ten wie, jak dobroczynny wpływ na ciało oraz duszę ma kąpiel w morzu. […]
Do jakich prac można wynająć pracowników?
Do jakich prac można wynająć pracowników?
Bez dobrych pracowników nie może być mowy o istnieniu właściwie prosperującego przedsiębiorstwa. Wbrew pozorom, mimo dużej ilości osób na rynku […]
Ostatnie wpisy