Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Finansowanie zakupu nieruchomości – kiedy można uzyskać pomoc?
Finansowanie zakupu nieruchomości – kiedy można uzyskać pomoc?
Posiadanie własnego lokum jest marzeniem wielu naszych rodaków. Niestety, realia ekonomicznie nie każdemu pozwalają na sfinansowanie tego typu inwestycji z […]
Weterynarz – z jakich narzędzi korzysta w trakcie codziennej pracy
Weterynarz – z jakich narzędzi korzysta w trakcie codziennej pracy
Weterynarz to lekarz zajmujący się leczeniem rozmaitych chorób u zwierząt domowych i gospodarskich (kotów, psów, królików, chomików. krów, świń, koni […]
Obróbka ciasta – jaka wałkownica będzie najlepsza?
Obróbka ciasta – jaka wałkownica będzie najlepsza?
Obróbka ciasta to proces, który ułatwia nam przygotowanie potrawy. Wałkownice  pozwalają na wytworzenie właściwej struktury ciasta, zapewniając lepszą jego wytrzymałość […]
Ostatnie wpisy