Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jaki sprzęt musi posiadać fryzjer?
Jaki sprzęt musi posiadać fryzjer?
Dobry fryzjer powinien zadbać nie tylko o optymalne umeblowanie swojego salonu, ale też dobór wyposażenia, które pozwoli mu na profesjonalne […]
Gdzie można zastosować płyty poliwęglanowe?
Gdzie można zastosować płyty poliwęglanowe?
Poliwęglany to polimery z grupy poliestrów. Płyty wykonane z tego materiału charakteryzują się niesamowitą lekkością, termoizolacyjnością, są banalnie łatwe w […]
Biżuteria artystyczna dla mężczyzn – czy warto w nią zainwestować?
Biżuteria artystyczna dla mężczyzn – czy warto w nią zainwestować?
Wbrew powszechnym opiniom panowie co najmniej tak samo często jak panie noszą różne dodatki biżuteryjne. Wśród nich prym wiodą zwykłe […]
Ostatnie wpisy