Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Co zrobić, gdy nie mamy pomysłu na wystrój wnętrza?
Co zrobić, gdy nie mamy pomysłu na wystrój wnętrza?
W trakcie urządzania pomieszczeń we własnym domu jednorodzinnym lub mieszkaniu mamy do wyboru dwie opcje. Po pierwsze możemy zrobić to […]
Mieszkanie w stylu nowoczesnym – jak je zaprojektować?
Mieszkanie w stylu nowoczesnym – jak je zaprojektować?
Nowoczesne mieszkanie powinno być urządzone w sposób przemyślany oraz funkcjonalny. Dobrze, by znajdowały się w nim meble o prostych, czystych […]
Jak skutecznie przeprowadzić proces windykacji wierzytelności?
Jak skutecznie przeprowadzić proces windykacji wierzytelności?
W pełni skuteczna windykacja wierzytelności ma na celu całkowite odzyskanie przeterminowanego długu. Najlepiej, by proces windykacji zakończył się w możliwie […]
Ostatnie wpisy