Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak z pomyślunkiem wykorzystać przestrzeń miejską do promowania marki i firmy?
Jak z pomyślunkiem wykorzystać przestrzeń miejską do promowania marki i firmy?
Z roku na rok coraz większe znaczenie ma identyfikacja wizualna. Cały czas bardzo ważna jest jakość oferowanych towarów i usług, […]
Co takiego sprawia, że kawa z ekspresu jest taka dobra?
Co takiego sprawia, że kawa z ekspresu jest taka dobra?
Kawa może smakować inaczej, jeśli zrobiona jest w sposób tradycyjny, a inaczej, kiedy podawana jest z ekspresu. Wysokiej jakości ekspres […]
Co zrobić, aby nasz dom był “smart”?
Co zrobić, aby nasz dom był “smart”?
Od wielu lat mamy do czynienia z ogromnym postępem technologicznym, dzięki któremu pojawia coraz więcej inteligentnych rozwiązań ułatwiających życie. Obecnie […]
Ostatnie wpisy