Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
O czym należy pamiętać organizując uroczystość w lokalu?
O czym należy pamiętać organizując uroczystość w lokalu?
Organizacja bankietu w lokalu jest coraz częściej wybieraną formą różnych spotkań, na przykład towarzyskich czy biznesowych. Z pewnością dzieje się […]
Co powiesić na choince – najciekawsze pomysły na przystrojenie drzewka
Co powiesić na choince – najciekawsze pomysły na przystrojenie drzewka
Trudno wyobrazić sobie zimowe święta bez choinki. Ubieranie drzewka, choć na pozór wydaje się czynnością prostą i przyjemną, może okazać […]
Gdzie szukać rzadkich egzemplarzy monet?
Gdzie szukać rzadkich egzemplarzy monet?
Numizmatyka cieszy się jako hobby niesłabnącym powodzeniem. Jest to zainteresowanie twórcze i rozwijające, pozwalające na zdobycie sporej wiedzy, a poważnym […]
Ostatnie wpisy