Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Coaching dla firm – kiedy warto o nim pomyśleć?
Coaching dla firm – kiedy warto o nim pomyśleć?
Coaching jest metodą rozwoju, która w ostatnich latach mocno zyskuje na popularności, a usługi profesjonalnych coachów oraz firm zajmujących się […]
Aplikacje mobilne, jako kluczowy element wspierający rozwój firm
Aplikacje mobilne, jako kluczowy element wspierający rozwój firm
W dzisiejszych czasach istnieje wiele firm. Sprawia to, że prowadząc swoją własną działalność ma się do czynienia z dużą konkurencją, […]
Mieszkanie w stylu nowoczesnym – jak je zaprojektować?
Mieszkanie w stylu nowoczesnym – jak je zaprojektować?
Nowoczesne mieszkanie powinno być urządzone w sposób przemyślany oraz funkcjonalny. Dobrze, by znajdowały się w nim meble o prostych, czystych […]
Ostatnie wpisy