Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Kiedy powinniśmy rozważyć zakup plecaka turystycznego?
Kiedy powinniśmy rozważyć zakup plecaka turystycznego?
Dobry plecak może zrobić dużą różnicę w tym, ile zabawy masz na następnej wycieczce. Jeśli nie chcesz nosić swojego sprzętu […]
Piękne ciało – kilka sprawdzonych sposobów na redukcję cellulitu
Piękne ciało – kilka sprawdzonych sposobów na redukcję cellulitu
Piękna i zgrabna sylwetka jest marzeniem niejednej kobiety. Jednak zdarza się, że nadprogramowe kilogramy to nie jedyny problem, z którym […]
Zalety zatrudnienia zespołu muzycznego na wesele
Zalety zatrudnienia zespołu muzycznego na wesele
Jedną z najważniejszych kwestii, jaką trzeba przemyśleć podczas planowania wesela jest wybór oprawy muzycznej. Mimo, iż coraz więcej par decyduje […]
Ostatnie wpisy