Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Czym powinien charakteryzować się dobry piec do piekarni?
Czym powinien charakteryzować się dobry piec do piekarni?
W każdym polskim mieście funkcjonują piekarnie, które sprzedają klientom świeży chleb, bułki, rogaliki i inne pyszne wyroby zbożowe. Jednym z […]
Czym zajmuje się piezochirurgia?
Czym zajmuje się piezochirurgia?
Z pojęciem piezochirurgii stykają się najczęściej osoby, które po licznych wizytach u dentystów decydują się na implanty lub będące po […]
Jak odnowić starą szafę? – Renowacja krok po kroku
Jak odnowić starą szafę? – Renowacja krok po kroku
Odnawianie starych mebli stało się w ostatnich latach bardzo popularnym hobby. Niektórzy potrafią wręcz ze znalezionych na śmietnikach, zdezelowanych staroci, […]
Ostatnie wpisy