Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Kiedy należy udać się do biura rachunkowego?
Kiedy należy udać się do biura rachunkowego?
Prowadzenie własnej działalności może przynosić wiele korzyści, ale należy też pamiętać, że wiąże się z wieloma obowiązkami. Jednym z nich […]
Stylowa podróż
Stylowa podróż
W dobie innowacyjnych i funkcjonalnych rozwiązań modne podróżowanie może łączyć się z praktycznymi zastosowaniami. Czy wyruszamy w bardziej odległe rejony […]
Wygodne łóżko – najważniejszy element w każdej sypialni
Wygodne łóżko – najważniejszy element w każdej sypialni
W projektowaniu wnętrz można wykorzystać różne rozwiązania aranżacyjne. Sklepy z artykułami dla domu oferują wiele oryginalnych wzorów dekoracyjnych i wykończeniowych. […]
Ostatnie wpisy