Oliwa – rodzaje, właściwości i zastosowanie

Oliwa z oliwek to wyciąg z dojrzałych owoców oliwek. Jest to produkt spożywczy, która posiada wiele właściwości oraz cennych składników, które bardzo korzystnie wpływają na zdrowie. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów oliwy z oliwek.

Jaką oliwę wybrać?

Oliwa z pierwszego tłoczenia, nazywana także extra virgin, jest ekstrahowana poprzez wyciskanie. Jest to najczystszy produkt, ponieważ nie dodaje się niej żadnych dodatkowych składników. Posiada ona najwyższą zawartość witamin i minerałów. Nadaje się przede wszystkim do dań podawanych na zimno, takich jak sałatki, sosy lub jako dodatek np. do pizzy. Oliwa z oliwek virgin powstaje w taki sam sposób, jak ta z pierwszego tłoczenia, ale zawiera większe ilości kwasu oleinowego. 

Oliwa rafinowana powstaje w wyniku procesu rafinacji. Ma niższą zawartość składników odżywczych, ale jest odporna na wysokie temperatury co sprawia, że nadaje się także do dań przygotowywanych na ciepło oraz smażenia. Oliwa z oliwek jest przede wszystkim bogata w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Chronią one organizm przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych oraz skutecznie spowalniają procesy starzenia. Substancje w niej zawarte chronią także układ krążenia oraz serce. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia nowotworów oraz chorób związanych z układem nerwowym. Duży wybór najlepszej jakości oliwy z oliwek można zamówić na stronie https://oliwaimiod.com/. Warto zastąpić nią inne tłuszcze roślinne oraz zwierzęce wykorzystywane do tej pory w kuchni, co korzystnie wpłynie nie tylko na sam potraw, ale także na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − 12 =