Dlaczego soki tłoczone są mętne?

Wybierając sok, większość osób sięga po klarowne napoje, kierując się instynktownym przeświadczeniem o ich dobrej jakości. Czy rzeczywiście są one zdrowe? Na czym polega wyższość soków tłoczonych od tych wytworzonych na bazie koncentratu? I przede wszystkim dlaczego soki tłoczone są mętne?

Mętny nie znaczy gorszy

Porównując soki klarowne i tłoczone, okazuje się, że te zawierające miąższ mają w swoim składzie czterokrotnie więcej wartościowych dla zdrowia substancji. Sok tłoczony jabłkowy, spożywany w zalecanej ilości, przyczynia się do podwojenia zdolności przeciwutleniających organizmu, podczas gdy jego pozbawiony osadu odpowiednik jest uboższy o ponad 90% związków polifenolowych, a co za tym idzie wykazują bardzo niską aktywność przeciwutleniającą. Prowadzone badania naukowe jednoznacznie potwierdzają, że wartościowymi produktami są przede wszystkim te wytwarzane z poszanowaniem dbałości o zachowanie ich naturalnych właściwości, a nie dobrego wyglądu. Klarowany sok jabłkowy jest niemal całkowicie pozbawiony pektyn oraz witaminy C. Jego zakup jest zatem bezcelowy, jeżeli priorytetem ma być dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. 

Skąd w soku miąższ?

Obecność mętnego miąższu powinna być czynnikiem skłaniającym kupujących do wybrania danego produktu. Przykładowo naturalne soki tłoczone z jabłek są wytwarzane bez udziału obróbki enzymatycznej, klarowania czy filtracji, wskutek czego nie zostają pozbawione naturalnego osadu wpływającego na ich mętny wygląd. Klarowne napoje o wyrazistej, jednorodnej barwie są poddawane szeregowi ingerencji zewnętrznych wpływających na pogorszenie ich właściwości prozdrowotnych. Pozbawione miąższu napoje są bardziej atrakcyjne pod względem wizualnym, ale ich smak jest w gruncie rzeczy sztuczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście − 3 =