Owoce mrożone – dlaczego warto jej jeść?

Najwięcej witamin mają oczywiście świeże produkty, jednak teraz, gdy za oknem wciąż jest mało słońca, a nasza kondycja podupada, warto sięgnąć po owoce mrożone. Maliny, truskawki, borówki, czy inne letnie dary natury dostarczają nam mnóstwo mikroelementów, witaminy C i ważnych dla organizmu składników odżywczych. Owoce mrożone w odpowiedni sposób w bardzo niskich temperaturach wynoszących nawet -30 stopni Celsjusza zachowują cenne wartości. Takie pyszności mogą posłużyć nam jako dodatek do porannej owsianki, pysznego placka drożdżowego lub wyśmienitych naleśników. 

Sposoby na wykorzystanie owoców mrożonych

Truskawki, czy maliny to najczęściej kupowane przez Polaków mrożonki. Dobrze pamiętać, że są również inne owoce, które świetnie sprawdzą się w czasie przygotowywania cudownych dań. Żurawina mrożona może posłużyć nam do przygotowania zdrowego koktajlu, ale sprawdzi się także jako dodatek do pieczonej kaczki, indyka, czy soczystej pieczeni wieprzowej. W sklepach znajdziemy nawet gotowe sałatki, które możemy spożyć same po rozmrożeniu, jednak świetnie egzamin zdadzą także, gdy zalejemy je galaretką. Takie smakowite porzeczki, czereśnie, czy też jagody są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych deserów przepełnionych niezdrowym cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

13 + 13 =