Oświetlenie do kuchni – jakie wybrać?

O funkcjonalności i wygodzie korzystania z kuchni w bardzo dużej mierze decyduje właściwe oświetlenie. Musi być tam bowiem wystarczająco jasno, kiedy wykonujemy podstawowe czynności, np. gotujemy lub spożywamy posiłki. Należy też pamiętać o zastosowaniu różnych źródeł światła, ponieważ ogólne w postaci lampy lub żyrandolu zazwyczaj nie wystarcza – trzeba jeszcze zadbać o dobre naświetlenie takich trudno dostępnych miejsc, jak strefy robocze, kuchenka czy zlewozmywak.

Zróżnicowane źródła to jedyne sensowne rozwiązanie

Oświetlenie zamontowane w kuchni musi być dobrze zaprojektowane i wykonane z pomysłem. Nowoczesne wnętrze tego typu wymaga zazwyczaj kilku różnych jego rodzajów, tak aby dobrze doświetlić wszystkie punkty znajdujące się na kuchennej mapie.

Oprócz tradycyjnego żyrandola lub listwy halogenowej sterowanej za pomocą urządzenia mi light, umieszczonej na środku sufitu (zapewniających równomierną dystrybucję światła w pomieszczeniu), trzeba jeszcze zamontować dodatkowe oświetlenie:

  1. Miejscowe – dla stref roboczych, takich jak blaty kuchenne, stół, zlew czy kuchenka. Oświetlenie powinno być w tym przypadku jasne, ale nie oślepiające.

  2. Podszafkowe – może występować pod dwiema postaciami: cienkich opraw z żarówkami led rgb zamontowanych na dnie szafek albo opraw z miniaturowymi świetlówkami liniowymi umiejscowionych na spodzie.

  3. Stołu kuchennego – najczęściej wykorzystuje się tutaj lampę z kloszem wiszącą bezpośrednio nad stołem, która nie oślepia siedzących przy nim osób. W niewielkich kuchniach dobrze sprawdzą się też kinkiety.

  4. Dekoracyjne – do podświetlania np. przeszklonych szafek. Można w tym celu zastosować choćby taśmy LED-owe, charakteryzujące się niskim zużyciem energii i posiadające duże walory ozdobne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × trzy =