Jak samemu w domu można przyrządzić zdrowe i niskokaloryczne posiłki?
Forma i zdrowie
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Jak samemu w domu można przyrządzić zdrowe i niskokaloryczne posiłki?

Zdrowe posiłki powinny być podstawą diety każdego z nas. Eliminując niektóre składniki, a jednocześnie zwiększając dawkę innych, takich jak warzywa i owoce, możemy znacznie obniżyć kaloryczność posiłków. Dania dietetyczne wspomagają proces odchudzania, a także korzystnie wpływają na układ trawienny, zapobiegając tym samym otyłości oraz różnym chorobom układu pokarmowego. Zatem co powinniśmy wiedzieć, aby samemu prawidłowo przygotować zdrowe i niskokaloryczne posiłki?

3 zasady przygotowywania dietetycznych posiłków w domu

1. Wybieraj produkty wysokiej jakości

Powinniśmy jak najczęściej sięgać po pełnowartościowe produkty z etykietą Bio. Zdrowa żywność to taka, która produkowana jest bez użycia m.in.: antybiotyków, pestycydów, nawozów sztucznych czy chemicznych środków ochrony roślin. Wplatanie takich produktów do codziennej diety to pierwszy krok do zdrowszego stylu życia.

2. Dbaj o zbilansowane posiłki

Każdy z nas powinien indywidualnie dobrać dietę do swoich potrzeb, jednak niezależnie od tego, każdy posiłek powinien składać się z określonej grupy produktów. Zrównoważona dieta powinna opierać się w szczególności na warzywach i owocach dostarczających nam witaminy oraz inne składniki odżywcze. Powinniśmy spożywać także dużo chudego mięsa będącego cennym źródłem białka oraz ryb, w których zawarte są kwasy omega-3. Błonnik występujący w kaszach oraz makaronach jest szczególnie przydatny w przyspieszeniu przemiany materii, dlatego warto sięgać po nie częściej. Jednym z najzdrowszych makaronów bogatych w błonnik i składniki odżywcze jest makaron gryczany, który jako produkt Bio można znaleźć m.in. na stronie https://marketbio.pl/category/zdrowa-zywnosc-makaron-gryczany. Nie zapominajmy również o tłuszczach roślinnych, które odgrywają ogromną rolę we wchłanianiu się witamin do krwiobiegu.

3. Pamiętaj o kaloriach

Aby przyrządzić posiłki o obniżonej wartości kalorycznej powinniśmy kontrolować jak wiele i co kładziemy na talerz. Mogą nam to ułatwić różnorodne aplikacje do liczenia kalorii, dzięki czemu odchudzanie może stać się przyjemne, a my z łatwością wywołamy tzw. deficyt kaloryczny. 

Podsumowanie

Jak się okazuje niskokaloryczne dania nie muszą należeć do nudnych i czasochłonnych, a przygotowanie ich w odpowiedni sposób sprawi, że będą nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Warto więc odżywiać się zdrowo i zacząć dbać o swoje zdrowie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Kruszywa do budowy dróg. Kiedy ich wytwarzanie jest legalne?
Kruszywa do budowy dróg. Kiedy ich wytwarzanie jest legalne?
Kruszywa do budowy dróg pełnią wiele funkcji i pozwalają na dokładne wykonanie pracy. Warto dowiedzieć się, kiedy ich wytwarzanie jest […]
Dlaczego posłanie dziecka do żłobka to dobry pomysł?
Dlaczego posłanie dziecka do żłobka to dobry pomysł?
Wielu młodych rodziców, którzy muszą wrócić do pracy po wspaniałym okresie urlopu rodzicielskiego, obawia się posłania maluszka do żłobka. Na […]
O jakich kwestiach warto pamiętać, nabywając wózek widłowy?
O jakich kwestiach warto pamiętać, nabywając wózek widłowy?
W nowoczesnych firmach potrzebne są niezawodne rozwiązania. Sprawdzone metody pracy usprawniają różne procesy oraz sprzyjają ciągłemu rozwojowi. Dobra organizacja i […]
Ostatnie wpisy