Dlaczego w serze są dziury?
Dom i wnętrze
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Dlaczego w serze są dziury?

Dla wielu osób zastanawiające jest to, skąd biorą się konkretnie dziury w serze? Warto się nad tym dobrze zastanowić. Niektórzy uważają, że wytwarzane są one przez myszy, takie historyjki krążą jednak wśród dzieci, które w nie wierzą, ale nie jest to oczywiście prawda. Dziury w serach powstają na skutek specjalnych bakterii, które są odpowiedzialne w dużej mierze za proces fermentacji mleka, który dzięki nim przebiega w stu procentach prawidłowo. Dziury mogą mieć różnorodne rozmiary, niekiedy są one mniejsze, a innym razem zdecydowanie większe. Niektóre bakterie wytwarzają podczas takiego procesu dwutlenek węgla i to właśnie za jego sprawką powstają wspomniane już dziury, których jednak w serze nie zawsze jest dużo.

Dziury w serach pojawiają się często, jednak nie w każdych gatunkach. Najczęściej pojawiają się one w serach szwajcarskich, kiedy zwraca się na to szczególną uwagę. Nigdy jednak nie ujrzy się dziur w serach holenderskich, ponieważ tamtejsi producenci uważają to za całkowicie zbyteczne, więc jak widać wyraźnie każdy ma do tego inne podejście i jest to indywidualna sprawa każdego producenta, na którą nikt nie ma wpływu. Dziury powstają na etapie dojrzewania sera, kiedy masa gęstnieje, a dwutlenek węgla się po niej rozchodzi. Właśnie w tym momencie powstają dziury, więc jak widać jest to proces dość skomplikowany, ale dla producentów serów bardzo prosty w realizacji. Trzeba użyć wtedy jedynie odpowiednich kultur bakterii, które posiadają optymalne właściwości fermentacyjne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Kiedy i jak można legalnie zniszczyć dokumentację?
Kiedy i jak można legalnie zniszczyć dokumentację?
Od kiedy weszło w życie rozporządzenie RODO, przedsiębiorstwa zwracają szczególną uwagę na proces przechowywania i przetwarzania danych osobowych swoich klientów […]
Smalec – właściwości i zastosowanie
Smalec – właściwości i zastosowanie
Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami […]
Na czym polega oczyszczanie organizmu?
Na czym polega oczyszczanie organizmu?
Latem wiele osób myśli o tym, by zadbać o siebie. Można to osiągnąć na wiele sposobów. Jednym z bardziej popularnych […]
Tagi
Ostatnie wpisy