Francja rozpowszechniła szeroko rozumianą kulturę picia wina, pod którą kryją się poszczególne etapy produkcji – od selekcjonowania odmian winorośli przez technologię, klasyfikację, po sztukę dobierania odpowiedniego typu i gatunku do potrawy. Musimy pamiętać, że Francja przede wszystkim szczyci się winami czerwonymi. Do ciekawostek zaliczyć należy, iż mimo że praktycznie cały kraj posiada uprawy winorośli, to najważniejsze regiony położone są w środkowej i południowej jego części.
Skarb Francji, fama. Tak można opisać wino Bordeaux. Nazwa tego szlachetnego trunku jest jednocześnie nazwą regionu z którego pochodzi, znajdującego się nad Oceanem Atlantyckim w południowo – zachodniej Francji. Do najważniejszych szczepów winorośli w Bordeaux należy niewątpliwie merlot. Zaraz za nim plasuje się cabernet sauvignon i cabernet franc. Smak tego wspaniałego napoju trudno opisać słowami.
Jednakże żeby dać choć trochę wyobrażenia, należy wspomnieć, że merlot szczyci się nutą śliwki, cabernet sauvignon – czarnej porzeczki i papryki, natomiast w cabernet franc odnajdziemy aromat czerwonych owoców i fiołków. Pamiętajmy, że prawdziwy kunszt tego wina to sztuka równowagi, harmonii i kompozycji smaków. Szeroką gamę win francuskich, w tym uznawanych za najlepsze i najsławniejsze, znajdziemy w sklepie z winami https://profilwino.pl/. Ze względu na szeroką ofertę, warto zapoznać się z tą ofertą.