Istnieje wiele różnych rodzajów kawy. Na przykład istnieje ponad 200 gatunków kawowca, a każdy z nich wytwarza nieco inny smak i aromat.
Kawa jest ogólnie sklasyfikowana jako Arabica lub Robusta. Główna różnica między nimi polega na tym, że ziarna Arabiki zawierają mniej kofeiny i mają słodszy smak niż ziarna Robusty.
Roślina Coffea arabica pochodzi z Etiopii, ale można ją znaleźć w wielu innych krajach, takich jak Ameryka Środkowa, Ameryka Południowa, Indie, Indonezja, Afryka i Karaiby. Roślina Coffea canephora (Robusta) pochodzi z zachodniej i środkowej Afryki.
Jest najpopularniejszą odmianą i stanowi około 70% światowej produkcji kawy. Jest uprawiana na tropikalnych wyżynach i ma łagodny, średni smak z nutą owoców i czekolady. Ziarna Arabiki są mniejsze niż ziarna Robusty i zawierają mniej cząsteczek kofeiny w jednym ziarnie. Najlepsze ziarna Arabiki uprawiane są na dużych wysokościach, gdzie są narażone na mniejszą ilość bezpośredniego światła słonecznego i mają dłuższy okres dojrzewania, co daje słodszy smak.
Jest twardszą rośliną, która rośnie na niższych wysokościach niż Arabika. Produkuje więcej kofeiny z jednego ziarna, ale ma gorzki smak, ponieważ zawiera więcej kwasu chlorogenowego (związku organicznego) niż ziarna Arabiki. W większości komercyjnych mieszanek do espresso stosuje się Robustę, ponieważ jej wyższa kwasowość ułatwia wydobycie ziaren podczas palenia, choć niektóre specjalistyczne palarnie wybierają do swoich mieszanek wyłącznie ziarna Arabiki, aby zapewnić maksymalną jakość smaku.
Kawy świata sklep internetowy jest miejscem, w którym kupisz to czego pragniesz.