Żywność ekologiczna pochodzi z produktów uprawianych bez syntetycznych pestycydów, nawozów sztucznych i hormonów wzrostu. Termin „ekologiczny” jest używany od wczesnych lat 1900 i był używany do odróżnienia żywności, która nie została wyprodukowana z użyciem dodatków chemicznych od żywności przetworzonej.
Słowo „ekologiczny” jest często kojarzone z produktami, które są naturalne lub wyglądające naturalnie, takie jak żywność, która jest wykonana z roślin i zwierząt uprawianych bez sztucznych środków chemicznych lub organizmów modyfikowanych genetycznie.
Żywność ekologiczna to rodzaj żywności produkowanej przez rolników, którzy kładą nacisk na wykorzystanie zasobów odnawialnych oraz ochronę gleby i wody w celu poprawy jakości środowiska dla przyszłych pokoleń. Ekologiczne mięso, drób, jaja i produkty mleczne pochodzą od zwierząt, którym nie podaje się antybiotyków ani hormonów wzrostu. Żywność ekologiczna jest produkowana bez użycia większości konwencjonalnych pestycydów, nawozów sztucznych lub osadów ściekowych, bioinżynierii czy promieniowania jonizującego. Zanim produkt zostanie oznaczony jako „ekologiczny”, certyfikator zatwierdzony przez rząd przeprowadza inspekcję gospodarstwa, w którym uprawiana jest żywność, aby upewnić się, że rolnik przestrzega wszystkich zasad niezbędnych do spełnienia standardów organicznych USDA.