Kuchnia orientalna w Polsce jest popularna mimo, że czasem można mieć problem ze znalezieniem składników. Dlatego najlepiej jest zacząć od szukania prostego przepisu, w którym wszystkie składniki są łatwo dostępne. Proces przygotowywania potraw wcale nie różni się od tego, w jaki sposób gotujemy polskie dania. Nie trzeba się obawiać, że coś nas przerośnie, nawet jeśli nie mamy wielkiego doświadczenia w kuchni.
Bardzo dużo prostych przepisów można znaleźć na https://www.kuchnieorientu.pl/przepisy/. Na początku podane są też składniki, które będą wykorzystane. Warto przejrzeć kilka propozycji i wybrać taką, która wydaje nam się najbardziej smaczna i jest też na miarę naszych umiejętności. Dużo osób wybiera przepisy na dania stir-fry, czyli błyskawiczne smażone potrawy z woka. Zielone stir-fry jest prawdziwym hitem, ponieważ jego bazą są zielone warzywa, które smaży się w woku na niewielkiej ilości oleju i doprawia do smaku. Można je podawać z mięsem czy po prostu z ryżem. Zrobienie takiego posiłku jest nie tylko proste, ale też szybkie.
W kuchni orientalnej oprócz dań smażonych w woku pojawia się też dużo grillowanych dodatków. Grilluje się zarówno ryby, jak łososia, ale też tłusty boczek. Można jeść je wraz ryżem, jako przekąskę do alkoholu czy składnik dodawany do ramen. Sam ramen, czyli klasyczna zupa na bazie bulionu z makaronem, bogaty jest w różne produkty. Można do niego dodać gotowane lub smażone jajka, warzywa, mięso czy rybę, a nawet pasty.