Niezbędne wyposażenie potrzebne do pracy kucharza – o czym nie można zapomnieć?

Kuchnia to serce każdego domu i każde restauracji, jednak by to serce sprawnie funkcjonowało, musi się na nie składać szereg praktycznych elementów wyposażenia. Pamiętajmy, że aby dobrze nam się korzystało z tej przestrzeni, nie wystarczy kupić  najdroższych szafek, blatów, lodówek i piekarników. Równie ważne, jak dobrej jakości sprzęty są mniejsze elementy w postaci garnków, sztućców i innych akcesoriów pomagających w przygotowaniu doskonałym posiłków. Zanim jednak ruszymy na zakupy kuchennych gadżetów, przygotujmy sobie listę niezbędnych rzeczy. W ten sposób unikniemy zakupu modnych, acz bezużytecznych bibelotów zagracających powierzchnię roboczą.

Najważniejsze narzędzia kucharza

Kupując wyposażenie do kuchni, powinniśmy postawić na najlepszą jakość i trwałość produktów. Na wstępie skreślmy tanie noże, które zaraz się stępią oraz byle jakie, a na dodatek szkodliwe, aluminiowe rondelki. Lepiej zainwestować w garnki gastronomiczne. Taki model tego produktu posłuży nam przez długie lata i przetrwa nawet najbardziej nieudolne próby gotowania. Jeśli chodzi o akcesoria do krojenia, pójdźmy w jakość, a nie ilość. Dwa noże ze stali damasceńskiej zdadzą egzamin perfekcyjnie, natomiast niskobudżetowy komplet zawierający 24 elementy, kupiony w supermarkecie będzie do wyrzucenia po miesiącu. Poza tym powinniśmy pamiętać o kilku deskach, które przydadzą się do krojenia mięsa, warzyw czy też pieczywa. W funkcjonalnej kuchni nie może zabraknąć także odpowiednio dobranych do powierzchni garnków łyżek, chochli lub łopatek. Np. teflon jest wrażliwy na uszkodzenia i nie może mieć kontaktu z akcesoriami stalowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 − 6 =