Wybierając dobrą restaurację, możemy zyskać nie tylko wspaniałe doznania smakowe, ale też spędzić czas w przyjemnej atmosferze. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na to, kim jest szef kuchni. To on bierze odpowiedzialność za jakość dań, które wychodzą kuchni. Recenzje można sprawdzić w internecie lub popytać znajomych o ich polecenia. W miejscowościach tłumnie odwiedzanych przez turystów takich jak Rabka Zdrój jedzeniem można się zachwycić, pod warunkiem, że wcześniej sprawdzimy kilka ważnych kryteriów.
W drugiej kolejności należy sprawdzić menu restauracji. W ten sposób można się przekonać, czy kuchnia serwuje świeże, sezonowe produkty. Truskawki dostępne zimą nie są najlepszym powodem do odwiedzenia lokalu. Warto także zweryfikować, czy restauracja wykorzystuje półprodukty, czy może kucharze tworzą wszystkie dania od podstaw. W przypadku gdy pieczywo i ciasta są wypiekane na miejscu, to sygnał, że szefowi kuchni zależy na gościach i oferuje uczciwe podejście do swojej profesji. To również doskonały sygnał, że w lokalu można naprawdę dobrze i smacznie zjeść. Na miejscu warto też zwrócić na wystrój i kwestie porządku. Restauracja powinna być schludna i pachnieć jedzeniem.