Frytownica to urządzenie, które jest powszechnie wykorzystywane głównie w lokalach gastronomicznych. Warto jednak pomyśleć o jego zakupie do własnego domu, ponieważ służy nie tylko do smażenia frytek ziemniaczanych, ale również do szybkiego przyrządzania wielu innych pysznych dań. Mowa tutaj choćby o faworkach, warzywnych chipsach, rybach, mięsie, racuchach czy nawet jajkach w tzw. koszulce. Frytownice zróżnicowane pod względem ceny, jakości wykonania i funkcjonalności znajdziemy w licznych sklepach internetowych.
Frytownica posiada przede wszystkim tę zaletę, że zapewnia dodatkowe miejsce do przyrządzania potraw, nie zajmując jednocześnie płyty kuchennej. Poza tym stosunkowo szybko się nagrzewa, a dzięki wbudowanym filtrom nie emituje nadmiernie dużo nieprzyjemnych zapachów, co jest niezwykle istotne zwłaszcza podczas smażenia ryb. Pamiętajmy również o tym, że omawiane urządzenie pozwala na precyzyjne ustawienie czasu i temperatury, co do minimum ogranicza ryzyko przypalenia dania. Jeśli zdecydujemy się na jego zakup, koniecznie weźmy pod uwagę kilka istotnych elementów.
Po pierwsze kluczowe znaczenie ma pojemność pojemnika przeznaczonego na olej, która powinna wynosić co najmniej 1 litr, a najlepiej około 3-4 l (w zależności od indywidualnych potrzeb). W tym przypadku optymalnym wyborem okaże się z pewnością pojemnik stalowy, powlekany od wewnątrz materiałem odpornym na przywieranie. Po drugie frytownica musi być wyposażona w nowoczesne filtry odpowiedzialne za pochłanianie zapachów i tłuszczu. Ostatni ważny parametr to wyjmowany koszyk na jedzenie – zalecany jest model z żaroodpornym uchwytem, mieszczący w sobie od 200 g do 1 kg produktów.