Produkcja wszelkiego rodzaju alkoholi, mimo iż nie należy do najbardziej tajemnych zajęć tego świata, to wymaga od produkującego określonej wiedzy i doświadczenia, które wpłynie na jakość warzonego alkoholu. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby i laik spróbował swoich sił w domowym wytwarzaniu napojów procentowych, gdyż wiele przepisów i rodzajów alkoholu nie wymaga bardziej skomplikowanych umiejętności.
Jednym z podstawowych i wymaganych składników, bez którego cała produkcja alkoholowa nie ma racji bytu są drożdże alkoholowe. To właśnie dzięki nim proces fermentacji jest w ogóle możliwy, który z kolei odpowiada za wytworzenie się specyficznego smaku oraz określonej mocy przyszłego alkoholu. Pamiętajmy jednak, iż do warzenia piwa, wina oraz innych napojów wyskokowych nie można używać standardowych drożdży spożywczych dostępnych w każdym sklepie. Jeżeli zależy nam na wysokiej jakości i smaku alkoholu zakupić powinniśmy jedynie drożdże gorzelnicze, z kolei do wina nadawać się będą drożdże winiarskie optymalnie oddziałujące na ten rodzaj produktu.
Drożdże gorzelnicze są specjalistycznie wyselekcjonowane pod kątem określonej fermentacji – posiadając większe doświadczenie skupić się możemy na tych charakteryzujących się większymi właściwościami, a jednocześnie bardziej skomplikowanym procesem warzenia. Ilość potrzebnych drożdży powinniśmy porównać z zakładaną przez nas objętością przyszłego alkoholu – im drożdży będzie więcej, tym szybciej proces fermentacji będzie przebiegał. Jednym z lepszych produktów są drożdże piwowarskie fermentis, które nadają się do większości alkoholu, a ich działanie jest wydajne i precyzyjne.