Kawa może smakować inaczej, jeśli zrobiona jest w sposób tradycyjny, a inaczej, kiedy podawana jest z ekspresu. Wysokiej jakości ekspres potrafi wydobyć z kawy jej najlepsze cechy, czyli smak, aromat i barwę. Ważna jest również jakość ziaren kawy, z których powstanie gorący i pobudzający napój. Dlaczego kawa z ekspresu smakuje dobrze?
Najważniejsza jest sama kawa. Ziarna powinny być dobrej jakości, mogą różnić się gatunkiem oraz krajem pochodzenia. Wyśmienitą kawę można uzyskać, stosując świeżo palone ziarna, można takie znaleźć np. na przedstawionej witrynie https://mkcafe.pl/kawa-ziarnista-mk-cafe-3x1kg-100-arabica. Młynek w ekspresie mieli ziarno i to zapewnia niesamowity aromat kawy. Ważny jest też sposób wydobywania esencji. Kawa może mieć różny smak, który zależy od jej pochodzenia, ale też od sposobu parzenia. Ekspres daje też możliwość zrobienia napoju z mlekiem oraz z puszystą pianką. Możliwa jest też kawa na zimno ze słodkimi dodatkami. Do ekspresu powinno się używać dobrej jakości wody, która wolna jest od zapachów, które mogą negatywnie wpłynąć na smak napoju. O kawie świadczy jej zapach, ale też kolor. Aromatyczny napój powinien być ciemny. Nieodpowiednie zmielenie ziaren może sprawić, że kawa będzie zbyt słabo albo za mocna.