Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Co musi posiadać każdy malarz?
Co musi posiadać każdy malarz?
Jeszcze do niedawna większość osób sama wykonywała takie prace domowe, jak malowanie ścian. Dziś raczej nie opłaca nam się inwestować […]
Jak buduje się gliniane korty do tenisa?
Jak buduje się gliniane korty do tenisa?
Najpopularniejsze Gliniane korty tenisowe są najpopularniejszym typem kortu na świecie. Są one wykorzystywane do gry profesjonalnej i amatorskiej, można je […]
Jak zaplanować rehabilitację w domu
Jak zaplanować rehabilitację w domu
Rehabilitacja odgrywa bardzo ważną rolę w powrocie do zdrowia i kondycji po chorobie urazie czy operacji lub zabiegu. Bardzo ważne […]
Ostatnie wpisy