Smalec – właściwości i zastosowanie
Człowiek i styl
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Smalec – właściwości i zastosowanie

Smalec powstaje z tłuszczu zwierzęcego, najczęściej wieprzowego. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej kuchni polskiej, jako samodzielny składnik- np. ze skwarkami i cebulą, do smarowania kanapek, ale głównie do smażenia mięs.

Zdrowy, czy szkodliwy?

Mimo powszechnej opinii ciężkiego i niezdrowego, w jego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. stearynowy, który obniża poziom cholesterolu. Smalec ma wysoki punkt dymienia, co pozwala przygotowywać na nim potrawy w sporej temperaturze, bez nadawania im smaku spalenizny i właściwości szkodliwych dla zdrowia.

Uznanie zyskał jednak dzięki swojej cenie, jest bowiem bardzo tani, a także powszechnie dostępny- kupić go można w każdym sklepie stacjonarnym oraz przez internet na https://swiezemieso.pl/. Zazwyczaj ma też prosty, tradycyjny skład, bez dodatków barwników i konserwantów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak poradzić sobie z brzydkim zapachem z klimatyzacji samochodowej?
Jak poradzić sobie z brzydkim zapachem z klimatyzacji samochodowej?
Brzydki zapach z nawiewów, gdy włączamy klimatyzację w samochodzie, nie jest niestety niczym nadzwyczajnym. Zdarza się praktycznie w każdym aucie, […]
Męskie buty na jesień – jakie modele warto wziąć pod uwagę?
Męskie buty na jesień – jakie modele warto wziąć pod uwagę?
Jesień to sezon przejściowy, a zmiana pogody często może powodować znaczne problemy dla naszego zdrowia. Dlatego ważne jest, aby przygotować […]
Co zrobić, gdy znudził nam się smak tradycyjnej kawy?
Co zrobić, gdy znudził nam się smak tradycyjnej kawy?
Mocna, czarna kawa bądź lżejsza kawa z mlekiem i cukrem to jedne z najpopularniejszych napojów w Polsce. Wielu z nas […]
Ostatnie wpisy