Co powinny jeść osoby aktywnie uprawiające sport?
Forma i zdrowie
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Co powinny jeść osoby aktywnie uprawiające sport?

Zwolennicy wzmożonego wysiłku fizycznego, podobnie jak zawodowi sportowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę. Wraz z większą aktywnością, wzrasta zapotrzebowanie na drogocenne składniki odżywcze. Sprawne funkcjonowanie narządów, jak i całego układu organizmu zawdzięczamy prawidłowej diecie. Jedzenie powinno być lekkie oraz łatwostrawne. Nie należy całkowicie eliminować tłuszczy. Olej roślinny warto dodać do sałatek. Przy komponowaniu posiłków należy wziąć pod uwagę szereg różnych czynników. Warto skorzystać z oferty cateringu dietetycznego cookingcatering.com.pl, aby nie martwić się o dobór odpowiednich składników.

Węglowodany – paliwo energetyczne

Podczas treningu spalane są głównie węglowodany. Natomiast po zakończeniu ćwiczeń zużywane są do regenerowania włókien mięśniowych. Są największym źródłem energii dla naszego organizmu, odpowiadają za dostarczenie glukozy. Istotne jest, aby jeść je w mniejszych porcjach, regularnie w ciągu dnia. Sportowcy powinni jeść głównie węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. W tej grupie produktów znajdują się m.in.:

– pełnoziarnisty makaron (ugotowany al dente)

– pieczywo razowe

– kasze

– ryż brązowy

– płatki owsiane

– owoce, takie jak: grejpfrut, śliwki, jabłka, pomarańcze

Węglowodany złożone winny być spożywane w dużej mierze jako posiłek przedtreningowy. Z tego względu, iż dodają mnóstwo energii. Z kolei węglowodany proste odpowiadają za prawidłową koncentrację, pobudzają mózg do pracy. Przy długotrwałym wysiłku fizycznym warto sięgnąć po węglowodany również w czasie treningu. Najlepiej w postaci batonika węglowodanowego, bądź owocu. Warzywa i owoce dostarczają organizmowi także niezbędnych witamin i minerałów. 

Białko – budulec mięśniowy

Wszystkie organy, jak i tkanki zbudowane są z białka. Wzmożony wysiłek fizyczny równa się zwiększonemu zapotrzebowaniu na białko. Największa ilość budulca powinna być dostarczana przed treningiem. Menu sportowca powinno zawierać produkty zawierające pełnowartościowe białko, czyli:

– ryby – są doskonała alternatywą dla mięsa zwierzęcego. 

– mięso – głównie drób (pierś z kurczaka lub indyka), chuda wołowina i cielęcina

– nabiał (mleko wraz z przetworami)

– jajka – są także źródłem witaminy D

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Skuteczny system wentylacji – czym się charakteryzuje?
Skuteczny system wentylacji – czym się charakteryzuje?
Wentylacja to system niezbędny do prawidłowego funkcjonowania użytkowników przebywających w budynkach o różnym przeznaczeniu. Najczęściej znajduje się ona w obiektach […]
Wulkanizacja – czym jest i w jakim zakresie może pomóc kierowcom
Wulkanizacja – czym jest i w jakim zakresie może pomóc kierowcom
Wulkanizacja to pojęcie kojarzące się głównie z naprawą uszkodzonych opon. Jeśli jednak dokładniej się jej przyjrzymy okazuje się, że leży […]
Jak osiągnąć zdrową, atrakcyjną sylwetkę?
Jak osiągnąć zdrową, atrakcyjną sylwetkę?
Ciało to skomplikowany system składający się z różnych części, które wszystkie współpracują ze sobą, aby dać nam życie. Ważne jest, […]
Ostatnie wpisy