Z jakich produktów warto spożywać oleje

Sporo osób, szczególnie tych odchudzających się, unika olejów, myśląc, że to one są główną przyczyną przybierania na wadze. Nie ulega jednak wątpliwości, że tłuszcze potrzebne są w każdej zdrowej i pełnowartościowej diecie.

Jakich olejów używać w kuchni?

Szczególnie wartościowe są oleje tłoczone na zimno. Warto tutaj wymienić olej lniany oraz olej z ostropestu. Olej lniany jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, zawiera dużo witaminy E, pozytywnie wpływa na trawienie oraz likwiduje wolne rodniki. Olej z ostropestu z kolei ma bardzo korzystny wpływ na wątrobę, jej ochronę i regenerację. To wszystko dzięki substancji zwanej sylimaryną, należącą do grupy flawonolignanów. Co istotne, olej działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Należy pamiętać, aby oleje te przechowywać w lodówce oraz nie podgrzewać ich. Używajmy ich do sałatek lub polewania gotowych dań. Do smażenia najlepszym wyborem będzie olej rzezpakowy. Zawiera on duże ilości witaminy E i K oraz posiada bardzo dobry stosunek kwasów omega-3 do omega-6, który wynosi 1:2. Olej ten przyczynia się do obniżania w organizmie poziomu tzw. „złego” cholesterolu LDL.

Jakich olejów unikać?

Tak popularny i wychwalany olej kokosowy nie jest najlepszym wyborem. Składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które działają niekorzystnie na zdrowie – podnoszą cholesterol LDL. Zaletą jego jest wysoka temperatura dymienia, z tego względu nadaje się do smażenia. Jeżeli już, to używajmy go umiarkowanie i kupujmy wersję nierafinowaną zamiast rafinowanej. Unikajmy również oleju palmowego, słonecznikowego i sojowego. Nie wnoszą one wiele do naszej diety, a mogą wręcz wpływać na nią źle. Zastępujmy te oleje innymi.
Wiele zdrowych olejów można na nabyć na https://olejarnia-gaja.pl/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem − 5 =