Z czego robi się sztućce?

Wybierając tak ważny element zastawy stołowej, jak sztućce, najczęściej zwracamy uwagę na ich wygląd, kształt i wykończenie, dopasowane do pozostałych elementów zestawu. Jednak decydując się na zakup wybranych noży czy widelców, warto również sprawdzić, z jakiego materiału zostały wykonane i czy zagwarantuje on długie lata bezproblemowego użytkowania.

Sztućce są najczęściej produkowane z wykorzystaniem stali nierdzewnej, inaczej nazywaną szlachetną. Jej unikalne właściwości wynikają ze starannego doboru składników stopu, w którym najważniejsze jest oczywiście żelazo. W procesie wytapiania dodaje się do niego szereg innych pierwiastków, sprawiających, że staje się ono niemal całkowicie odporne na korozję. Powszechnie stosowane dodatki to molibden, miedź, nikiel oraz chrom, którego zwartość w stopie przekracza 10 procent. Co ciekawe, stal nierdzewna tak naprawdę nią nie jest, dzięki dodatkom chromu po prostu bardzo wolno ulega korozji i tylko na powierzchni metalu, skąd bardzo łatwo jest ją usunąć. Chrom zabezpiecza sztućce również przed wysoką temperaturą, a renomowani producenci podają jego zawartość w stopie na opakowaniach swoich produktów. Sztućce wykonane ze stali szlachetnej mogą mieć różne wykończenie powierzchni, od gładkiej, aż po matową i wtedy nazywa się je satynowanymi.

Od wielu lat dużą popularnością cieszą się noże, łyżki czy widelce platerowane, pokrywane cienką warstwą innych metali, srebrem, złotem, a nawet platyną. Mają jednak jedną istotną wadę, w kontakcie z niektórymi produktami spożywczymi zawierającymi siarkę np. rybami, pokrywają się nieestetyczną śniedzią. Sztućce pokryte srebrem, poza posiłkami należy również chronić przed wpływem czynników atmosferycznych, które szybko mogą doprowadzić do ich zniszczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × cztery =